Założenia dydaktyczno- wychowawcze:
– zapoznanie z różnymi zawodami i przedmiotami potrzebnymi do ich wykonywania
– rozpoznawanie i podawanie nazw przetworów mlecznych
– poznanie etapów powstawania ubrań bawełnianych, produkcji przetworów mlecznych
– wdrażanie do prawidłowych nawyków żywieniowych
– utrwalanie umiejętności matematycznych(przeliczania, dodawania i odejmowania na konkretach)
– poszerzanie wiedzy na temat sposobu powstawania ciasta oraz produktów z ciasta
– zapoznanie z zawodem piekarza
– utrwalanie wiadomości na temat lata
– poznanie sposobów na zachowanie wspomnień
– budzenie wrażliwości na otaczającą przyrodę
– poznanie zjawisk atmosferycznych występujących latem
– określanie właściwości fizycznych lodu
– nauka obdarzania uwagą innych dzieci i osób dorosłych
– zapoznanie z zasadami bezpiecznego zachowania się na wakacjach
– zapoznanie ze sztukę i folklorem góralskim oraz z cechami górskiego krajobrazu
– nauka planowania wydarzeń i pracy z kalendarzem
– wyrażanie ekspresji twórczej podczas zabaw plastyczno-technicznych