Założenia dydaktyczno- wychowawcze:

– zapoznanie z różnymi zawodami i przedmiotami potrzebnymi do ich wykonywania

– rozpoznawanie i podawanie nazw przetworów mlecznych

– poznanie etapów powstawania ubrań bawełnianych, produkcji przetworów mlecznych

– wdrażanie do prawidłowych nawyków żywieniowych

– utrwalanie umiejętności matematycznych(przeliczania, dodawania i odejmowania na konkretach)

– poszerzanie wiedzy na temat sposobu powstawania ciasta oraz produktów z ciasta

– zapoznanie z zawodem piekarza

– utrwalanie wiadomości na temat lata

– poznanie sposobów na zachowanie wspomnień

– budzenie wrażliwości na otaczającą przyrodę

– poznanie zjawisk atmosferycznych występujących latem

– określanie właściwości  fizycznych lodu

– nauka obdarzania uwagą innych dzieci i osób dorosłych

– zapoznanie z zasadami bezpiecznego zachowania się na wakacjach

– zapoznanie ze sztukę i folklorem góralskim oraz z cechami górskiego krajobrazu

– nauka planowania wydarzeń i pracy z kalendarzem

– wyrażanie ekspresji twórczej podczas zabaw plastyczno-technicznych